10. Idő

 

Sorrendek

A fő argumensek sorrendje befolyásolja a pontok tulajdonságait. Célszerűségi okokból csak példát mutatunk (felcseréljük a fő {a,b,c,k,u,t,q,s,w} argumensek sorrendjét, amennyiben ugyanezt a táblázatot most {a,b,c,k,u,t,s,q,w} sorrendben állítjuk elő). Ez kihatással van a halmaz strukturális tulajdonságaira.

Az idő fogalmát vezetjük be így. Ha a fő sorrend egy másfajta volt, akkor a jelenlegi állapot megfelel annak, hogy a múltban egy „eset fennállt”, Wittgenstein szavait használva, és eltér attól, amely fennállna, ha egy adott múlt létezett volna. Könyvelési szemmel nézve, ha egy alhalmaz rendezetté vált, még mielőtt mi rendeztük volna, akkor egy, előzőleg, más okból történt rendezés következményeit látjuk.

A rendezettség és a sorrend egymás következményei. Didaktikai okokból elnevezzük a sorrendben tárolt állapotot az összefüggés okának és a többdimenzionálisan elrendezett állapotot az összefüggés eredményének, mert az élet fogalmát úgy éljük át, hogy a DNS leolvasásra kerül, és nem úgy, hogy a petefészkekben ill. herékben a DNS előáll.

A következmények és az okok megszámolhatóak. Nulla dimenziós tulajdonságaik (számuk ill. számaik) nem egyeznek, és ezzel a logikai libikókával magyarázható, hogy adott, megkülönböztethető sorrendek hozzárendelhetőek adott, megkülönböztethető többdimenzionális alakzatokhoz.

 

 

 

powered by

button-code button-num button-exp button-sug button-graph

powered by