2.sugg

Wittgenstein írja a “Tractatus”-ban, hogy az a közlemény érthető, amely közismert szavakat használ és a nyelv nyelvtani szabályainak megfelel. A számok értékeit egy logikai nyelv fogalmainak: szavainak, tekintjük és megvizsgáljuk, mely szavak állnak egymást követő sorrendben annak függvényében, hogy mit akarunk a logikai nyelven kimondani. Az “a+b=c” mondatban a szórend definíció alapján lényegtelennek tekintendő (kommutatív szabály). Mi itt bevezettük a a b nyelvtani szabályt.

Egy egyenletrendszerrel dolgozunk, ahol az a és b alapértékekből levezetjük a hozzájuk kapcsolódó a+b, b-2a, b-a, 2b-3a, a-2b, 17-(a+b), 2a-3b értékeket. Az összesen 9 argumens logikailag egyenértékű, bármelyik két adatból az összes többi visszafejthető, a kétismeretlenes egyenletek megoldási szabályai szerint.

Vonatkozik-e a determináltság bármely két argumens értékeinek ismeretében ugyanígy az egész rendszerre, ha az argumansek relatív helyét ismerjük? Az argumensek egymás implikációi. Igaz ez lineáris sorrendjeik által létrehozott elhelyezkedésükre is?


 

powered by

powered by